Båtstölderna ökar
Publicerad: augusti 25, 2021Nu har de flesta avslutat sina semestrar och så även båttjuvarna som är tillbaka och mer aktiva än under våren och sommaren. Enligt statistik från Polisen har båtstölderna hittills i augusti i år ökat i jämfört med samma period i augusti förra året. Även Larmtjänst rapporterar en tydlig ökning i augusti på vissa platser i landet.
Det blir nu mörkare och mörkare på kvällarna vilket underlättar för tjuven som kan arbeta mer ostört. Efter semestern då vi inte är lika aktiva på båtklubbar och bryggor och fram till dess att båtarna tas upp ur vattnet ökar ofta stölderna av båtar och båtmotorer.
– Se över vad du som båtägare eller båtklubb kan göra för att försvåra för tjuven, allt från certifierade lås på båtmotorn till belysning. Töm även båten på värdefull utrustning när du inte använder båten, säger Lina Nilsson expertrådgivare på SSF Stöldskyddsföreningen.
När det gäller båtstölder handlar det ofta om beställningsjobb och många gånger lämnar båten landet mycket snart efter stölden. Även båtmotorer och utrustning hamnar utomlands men också på andrahandsmarknaden här i Sverige. Men det går att försvåra för tjuven och därmed minska risken att bli drabbad.
– Tyvärr finns det inga enkla lösningar för att skydda sig helt. Man måste utgå från de lokala förutsättningarna och hitta tillvägagångssätt för att försvåra för tjuven. Det är så vi arbetar inom Båtsamverkan. Att hjälpa och informera varandra om vad som fungerar och händer lokalt i regionen, säger Rino Carlsson, polis och nationell samordnare för Båtsamverkan.
7 tips från SSF Stöldskyddsföreningen för en säkrare förvaring:
• Delta i Båtsamverkan! Det är viktigt att ha tillsyn på bryggor, marinor och hamnar under ALLA årstider.
• Sitter båtmotor kvar på båten, se till att den är fastlåst med godkänt certifierat lås.
• Båt, motor och utrustning bör märkas med Märk-DNA och med stor fördel även förses med spårsändare och startspärr.
• Ha ett kulhandskelås på släpet när båten står uppställd på tomten/båtklubben.
• Upprätta ett ”båtkort” med alla uppgifter på din båt, motor, utrustning, märkning m.m. så det snabbt kan anmälas om någonting blir stulet. Fotografera gärna!
Fler tips och säkerhetguider hittar du här
För mer information kontakta:
Lina Nilsson, Rådgivningsexpert, SSF Stöldskyddsföreningen, 070-981 65 72, [email protected]
Rino Carlsson, Nationell samordnare Båtsamverkan, Polisen Stockholm, 073-910 00 17, [email protected]