Bli inte blåst på konsertbiljetten i sommar

Konsertsäsongen är i gång igen, så även bedragarna. Under sommarmånaderna juni-augusti ökar normalt annonsbedrägerierna. Förra sommaren anmäldes 7632 annonsbedrägerier mellan juni-augusti. Det är en ökning med 56 procent jämfört med samma period 2020. Försäljning av falska konsertbiljetter är ett av flera annonsbedrägerier. 

Äntligen får vi gå på konsert och trycket på biljetter har exploderat. Är man inte snabb nog vid biljettsläppet kan det vara svårt att få biljetter till sin favorits uppträdande. Med ett ökat intresse för konsertbiljetter ökar även biljetterna på andrahandsmarknaden så det är nu extra viktigt att se upp för falska biljetter. Bedragare kopierar bland annat biljetter och säljer dem till så många som möjligt. Det betyder att den som kommer först till konserten kommer in medan de andra med kopior får vända om.  

– Hittar man biljetter till populära konserter som man vet är utsålda, bör man vara försiktig och tänka till innan man köper dessa. Köp biljetter från tillförlitliga återförsäljare. Köper du av okända försäljare är risken stor att du varken får se konserten och förlorar dina pengar, säger Paul Pintér, Rådgivare mot digitala brott vid SSF Stöldskyddsföreningen.

Förutom att man möjligen får en falsk biljett eller ingenting alls, så finns risken att annonsbedrägeriet även ger bedragaren möjlighet att samla in personliga uppgifter som namn, adress samt kontokortsinformation, som sedan kan användas för andra bedrägerier.

Annonsbedrägerier rör inte endast konsertbiljetter. Ett annat  vanligt annonsbedrägeri är att du beställer varor från någon handelsplats på nätet och får varor som är dåliga kopior på det du beställt alternativt att du inte får något alls. Det är inte heller helt ovanligt att du lägger deposition för att få hyra eller köpa  en bostad och sen visar det sig att den inte finns eller har en helt annan ägare än den du betalade till.

Andra vanliga annonsbedrägerier är bluffköpare. Man blir kontaktad av en köpare som ofta hävdar att hen befinner sig utomlands och att ett ombud ska komma och köpa varan. Ett mål för bedragaren kan då vara att få dig att föra över pengar för frakt, tullavgift eller liknande. 

Här följer några tips från säkerhetskollen.se som minskar risken för annonsbedrägeri och falska biljetter:
• Om ett erbjudande verkar för bra för att vara sant är det.
• Undvik förskottsbetalningar till privatpersoner. 
• Kontrollera identiteten hos säljaren och undvik betalningar till utländska konton. Finns kontaktuppgifter som till exempel mejl, telefonnummer och adress.
• Köp alltid biljetter från auktoriserade och tillförlitliga återförsäljare.
• Är konserten eller eventet slutsålt ska man vara väldigt försiktig att köpa biljetter av okända.
• Polisanmäl alltid annonsbedrägerier.

säkerhetskollen.se kan man läsa mer om den här typen av bedrägerier