Dramatisk ökning av bildelsstölder

Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå) polisanmäldes anmäldes drygt 13 000 stölder från och ur fordon under det tredje kvartalet i år, att jämföra med 10 000 kvartal två. Ungefär hälften av dessa stölder avser fast monterade komponenter, t.ex. rattar, airbags, strålkastare och radiokonsoler. Larmtjänst rapporterar också en kraftig ökning av stölder av katalysatorer under året. Det mesta av det stulna godset går utomlands. 

Efter en sommar med relativt få bildelsstölder så har nu antalet inrapporterade brott ökat explosionsartat och drabbar allt fler bilägare. Nytt för i år är den stora mängden katalysatorstölder som skett och hittills i år har redan 2080 katalysatorstölder från bilar genomförts jämfört med 74 föregående år. För att komma åt delarna stjäl tjuvarna ibland hela bilen och tar den till en undanskymd plats där den slaktas på delar. Då använder tjuvarna oftast en metod som innebär att signaler från bilnyckeln ”kapas”, vilket gör att bilen kan köras iväg.


– Det är svårt att skydda sig helt från den här typen av stölder men de viktigaste åtgärderna är att parkera på upplyst plats och att ha stöldlarm som reagerar då bilen lutas. För att skydda sig mot kapade nycklar kan man förvara nyckeln i exempelvis en plåtburk över natten, säger Per Klingvall, Rådgivningschef på SSF Stöldskyddsföreningen.

När det gäller katalysatorstölder är det framförallt äldre bilar av bl.a. märkena Toyota och Mitsubishi som drabbas. Huvuddelen av stöldgodset tas ut ur landet. Det är sannolikt ädelmetallerna i katalysatorn som tjuvarna är ute efter då de exempelvis innehåller rodium, platina och palladium. Förutom katalysatorer så stjäls även andra komponenter, t.ex. är rattar och airbags från BMW särskilt eftertraktade.


– De flesta av de här bildelarna för utomlands vilket innebär att de är mycket svåra att få tillbaka och genererar stora kostnader. Försäkringsbolagens skadekostnader för bildelsstölder beräknas uppgå till 142 miljoner kronor hittills under året och då är inte katalysatorstölderna inräknade, säger Mats Galvenius, vd för Larmtjänst.


Inför julhandeln så ökar också risken för att tjuvar stör ut signalen från fjärrkontrollen så att bilarna förblir olåsta på parkeringarna vid större köpcentrum. Då kan tjuvarna ta sig in i bilen för att stjäla kassarna med julklappsinköp. Dubbelkolla därför alltid att dörren är låst när bilen lämnas på parkeringen.


SSF.s tips för att försvåra för tjuvar att stjäla ur bilen
• Parkera helst din bil i ett garage, eller parkera i en upplyst och öppen miljö.
• Töm bilen själv. Lämna aldrig stöldbegärlig egendom i bilen. Även om väskan eller påsen är tom, kan det locka tjuven att bryta sig in.
• Lägg keyless-nycklar i en plåtburk.
• Använd rattkrycka.
• Se till att bilen har larm som även aktiveras om bilen lyfts eller lutas.
• DNA-märkning av stöldbegärliga bildelar underlättar spårning av stöldgods.

Här kan du läsa mer om hur du kan skydda din bil