Även i år finns SSF Stöldskyddsföreningen på plats i Almedalen där vi tillsammans med SäkerhetsBranschen sätter fokus på högaktuella frågeställningar som påverkar tryggheten och säkerheten i vårt samhälle.

Möt oss onsdagen den 4 juli på Säkerhetspaviljongen på Visby Strand, Strandvägen 4. Varmt välkommen!

Våra seminarier

Vilken politik skapar ett tryggare och säkrare Sverige?

Seminarium kl. 08.30–09.30

Trygghet är en av de viktigare valfrågorna inför valet i september. SSF Stöldskyddsföreningen och SäkerhetsBranschen samlar Anders Ygeman (S) och rättspolitiska talespersoner från olika partier för att diskutera vilka åtgärder som krävs för att öka tryggheten och säkerheten i Sverige.

Anders Ygeman (S)
Tomas Tobé, rättspolitisk talesperson (M)
Roger Haddad, rättspolitisk talesperson (L)
Adam Marttinen, rättspolitisk talesperson (SD)
Martin Marmgren, (MP)
Erik Wennerström, GD, Brå

Alla vill ha säkerhet och trygghet men vad är vi beredda att offra i form av personlig integritet?

Seminarium kl. 10.00-11.00

Står krav på personlig integritet i motsatsförhållande till polisens behov av information vid brott? Vad är personlig integritet? Hade terrorattacken i april förra året kunna förhindras med obegränsade möjligheter att söka information? Behöver offentlighetsprincipen anpassas till dagens samhälle?

Deltagare

Inledning om personlig integritet (TBD)
Anne-Marie Eklund Löwinder, Säkerhetschef på Internetstiftelsen
Anders Hall, Utvecklingschef NOA Polismyndigheten
Anne Lagercrantz, chef för nyhetsdivisionen på SVT

Digital brottslighet, västvärldens nya farsot?

Seminarium kl. 11.15- 12.00

De kriminella har i mångt och mycket blivit internettjuvar. Globala tjuvar som stjäl information och identiteter för att genomföra brott och tjäna stora pengar. Är det möjligt att stoppa denna typ av kriminalitet? Hur får vi företag och allmänhet att hantera riskerna i den digitala världen?

Deltagare

Åke Holmgren, t.f Avdelningschef, Avdelningen för cybersäkerhet och skydd av samhällsviktig verksamhet, MSB
Jan Olsson, Nationellt Bedrägericenter, Polisen
Per Geijer, Säkerhetschef, Svensk Handel
Peter Göransson, Bankföreningen

En nollvision för antalet dödsbränder i samhället

Seminarium kl. 12.30-13.30

Antalet dödsbränder ökar igen och över 100 personer omkommer under ett år. Nya idéer och lösningar krävs för att både undvika katastrofer som vid Greenfild Tower i London där över 80 personer omkom men också för att minimera mindre bostadsbränder.

Peter Shöön, räddningstjänsten Gotland
Anders Bergqvist, Generalsekreterare på Brandskyddsföreningen
Maria Deronius, Säkerhetssamordnare, Stockholmshem
Caroline Szyber, Riksdagen (KD)

Kan allmänheten skyddas mot terrorhandlingar på allmän plats?

Seminarium kl. 14.00-14.45

Terrordådet på Drottninggatan visar hur sårbart vårt öppna samhälle är men samtidigt är det en förutsättning i ett öppet demokratiskt samhälle att medborgarna ska kunna röra sig fritt och säkert på alla platser. Vad kan göras för att öka säkerhet och trygghet på offentliga platser.

Klas Friberg, Chef för Säkerhetspolisen
Tomas Tobé, rättspolitisk talesperson Moderaterna
Erik Widstrand, chef operativa enheten polisregion Stockholm samt var kommenderingschef under terrorattacken på Drottninggatan
Michael Englund, Säkerhetschef Jernhusen
Karin Johannesen, Säkerhetschef Stockholm Stad
Hans Brun, forskare försvarshögskolan

Stoppar regeringens förslag de internationella stöldligornas härjningar i Sverige?

Seminarium kl. 15.00-15.45

Regeringen har inför valet lagt ett antal åtgärder för att minska brott gjorda av internationella stöldligor men får det egentligen några effekter? Kommer inbott, stölder och åldringsbrott verkligen att minska? Kommer tullen att kunna söka efter stöldgods och räds brottslingar högre straff?

Deltagare

Helene Peterson, Riksdagen, Justitieutskottet (S)
Mats Galvenius, Larmtjänst
Linda H Staaf, chef för Underrättelseenheten, Noa, Polisen