Grannsamverkan
Publicerad: juni 25, 2019 (Senast uppdaterad juni 11, 2024)Har du Grannsamverkan i ditt bostadsområde är det 36 procent lägre risk att utsättas för inbrott.
Appen för Grannsamverkan är oberoende och kostnadsfri. Ladda ner appen och se om Grannsamverkan redan bedrivs där du bor. Om inte kan du i appen ta del av hur du startar upp Grannsamverkan tillsammans med Polisen och själv starta en grupp. För allas trygghet sker identifiering via Bank-ID.
Har ni redan Grannsamverkan men inte använder appen så kan ni, exempelvis er kontaktperson, ladda ner den och bli administratör för att sedan bjuda in övriga till gruppen. För gruppen finns det en chattfunktion som hjälper dig och dina grannar att skicka meddelande till varandra. När ni startat Grannsamverkan kommer ni kunna ta emot aktuell information om inbrott och annat relevant från Polisen i appen. I appen finns även tips om hur du kan göra det svårare för inbrottstjuven och skydda dina värdesaker.
Förra året startades 2 500 nya Grannsamverkansområden. Statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå), visar att antalet anmälda inbrott är det lägsta på 10 år samtidigt som antalet Grannsamverkan aldrig har varit högre. Som polis kommer du kunna kommunicera ut information till Grannsamverkansgrupper i ditt område genom ett webbverktyg.
Polisen
Att komma igång:
Med det nya webbverktyget kan du som polis hantera alla dina utskick till användare av den nya appen på ett effektivt sätt via dator. Du behöver alltså inte ladda ner en app på mobilen för att kommunicera med dina Grannsamverkansområden.
Alla grupper/områden som använder appen syns i webbverktyget så du behöver inte lagra dem på annat ställe som till exempel Excel, pärm eller e-post längre.
I appen kommunicerar du direkt med boenden i ditt valda område. Du kan välja att söka efter grupperna via kommunen, orter, gator eller postnummer. Du som polis kan enkelt redigera och radera dina utskick och på så vis ha full kontroll över informationsflödet.
Rekommenderade guider
Säkerhet för villa och radhus
Hemmet är en plats för trygghet. Genom att arbeta förebyggande mot inbrott, skyddar du dig mot materiella och emotionella förluster som kan uppstå.
Säkerhet för lägenhet
Det är viktigt att det är svårt att ta sig in i förrådsutrymmen. Här ska det vara certifierade lås och ordentliga brytskydd. Ett säkerhetsskåp till hemmet, för att verkligen minimera risken att bli av med sina värdesaker vid ett eventuellt inbrott, är också en bra investering, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen
Dörrar och lås
Tjuvar är uppfinningsrika och använder inte alltid dörren för att ta sig in i bostaden. Med ett bra säkerhetsskydd för dina fönster, källarfönster, altan- och entrédörrar kan du effektivt hindra ett inbrott.