Varje år sker tusentals bostadsinbrott i Sverige och för varje hushåll som drabbas innebär det ett obehag och en kränkning av den personliga integriteten. Här får du tips och råd om hur du kan minska risken för inbrott.
Under 2023 anmäldes 35 295 inbrott i bostad, fritidshus och källare/vind vilket är en ökning med 3 % jämfört med 2022. Genom att se över hur ditt hem och ditt bostadsområde ser ut och skaffa dig ett bra inbrottsskydd som exempelvis larm, kan du minska du risken för inbrott avsevärt.
Hjälps åt grannar emellan
För att öka tryggheten och minska inbrotten i sitt bostadsområde är Grannsamverkan den främsta och bästa metoden. Att lära känna sina grannar och hjälpas åt och få bättre koll på vad som händer i området ökar känslan av trygghet. En ökad medvetenhet och engagemang hos de boende gör området mindre aktivt för tjuven som inte vill bli sedd eller få frågor om sin närvaro.
Det är alltid bra att prata med dina grannar om du ska åka bort en längre tid så de kan hålla ett öga på ditt hem medan du är borta, vilket blir ännu lättare om ert område är med i Grannsamverkan.
Få tjuven att tro att du är hemma
Det finns även några saker som du kan göra själv för att minska risken för inbrott.
Tjuvar rekar oftast ett område innan de slår till och har sina knep för att inte väcka uppmärksamhet, exempelvis klär de ut sig till hantverkare. De försöker ta reda på om huset har varit obebott länge och letar efter tecken som om brevlådan är full, stökigt eller städat hemma, är lamporna tända och om det finns hjälpmedel på tomten som underlättar inbrottet. Har huset larm och finns det säkerhetsdörrar?
De flesta inbrott sker på dagen och under årets mörkaste månader, och det vanligaste är att tjuven tar sig in genom att bryta upp ett fönster eller en altandörr på markplan. Om det är höst eller vinter är det därför en bra idé att installera timer på några lampor inomhus som tänds när det börjar mörkna och att inte dra för gardinerna. Tjuvarna letar ofta efter värdesaker som är lätta att bära med sig, så som guldsmycken, kontanter, pass och surfplattor, dessa bör därför inte ligga framme synligt.
Skydda hemmet med certifierade lås
Alla lås till hemmet bör vara certifierade, inklusive ytterdörrar, altandörrar och balkongdörrar för att minska risken för inbrott. Det innebär att de gått igenom prover och tester och uppfyllt höga krav på yttre påverkan för att det ska vara så svårt som möjligt att bryta sig in. Ett bra lås kan vara avgörande för om tjuven blir upptäckt eller hinner ta sig in i bostaden. Här kan du läsa mer om certifierade lås.
Fungerar larm mot inbrott?
Larm är ett bra komplement till Grannsamverkan och certifierade lås. Det minskar tiden tjuvarna har på sig, och pockar på uppmärksamhet från grannar, men det stoppar inte tjuven från att ta sig in i ett hem. Larm ger även en indikation på att något händer i hemmet när du inte är där, vare sig det är att koppla till en app eller larmcentral.
Med hjälp av larm och dess larmpersonal kan du oftast få hjälp att säkra upp hemmet om du skulle vara bortrest, du slipper även överraskningsmomentet om du skulle komma hem precis efter ett inbrott. Larm kopplat till en larmcentral som även varnar för brand och vattenskador räddar liv och minskar skador på hemmet. Så även om larmet inte skyddar mot inbrott så kan det ur den aspekten vara väl värt pengarna att skaffa larm.
Att tänka på när det gäller larm:
Larmet ska vara certifierat och ha en kraftig signal som även hörs utåt
Larmet ska vara kopplat till certifierad larmcentral
Komplettera larmet med varning för vattenläckor och brand
Tips för att minska risken för inbrott:
Gå med i eller starta Grannsamverkan i ditt bostadsområde och hjälp både dig själv och dina grannar
Se till att ha certifierade lås på dörrar, altandörrar och fönster
Skaffa rörelsestyrd belysning utomhus
Sätt timer på lampor inomhus när du inte är hemma som tänds när mörkret faller
Beskär buskar för att öka insynen på tomten
Skaffa låsskydd om du bor i lägenhet med brevinkast i dörren
Städa inte för mycket för att låta tjuven tro att du är hemma