Säkerhet för lägenhet
Publicerad: juli 16, 2019 (Senast uppdaterad augusti 14, 2024)Det är viktigt att det är svårt att ta sig in i förrådsutrymmen. Här ska det vara certifierade lås och ordentliga brytskydd. Ett säkerhetsskåp till hemmet, för att verkligen minimera risken att bli av med sina värdesaker vid ett eventuellt inbrott, är också en bra investering, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen
I flerbostadshus är det viktigt att begränsa så att bara de behöriga har tillträde till vind- och källarutrymmen. Inbrott i källare och vindsförråd har haft en mindre ökning årligen de senaste åren men ökade kraftigt 2020-2021. I och med trendbrotten finns det all anledning att se över säkerheten i bostad och förråd lite extra.
– Det är viktigt att det är svårt att ta sig in i förrådsutrymmen. Här ska det vara certifierade lås och ordentliga brytskydd. Ett säkerhetsskåp till hemmet, för att verkligen minimera risken att bli av med sina värdesaker vid ett eventuellt inbrott, är också en bra investering, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen
Att tänka på som fastighetsägare
• Ha kontroll på antalet nycklar som finns i omlopp och vilka personer som har dessa. Om det är oklart eller om låsen börjar bli gamla, kan det vara en bra idé att byta lås.
• En variant är lås med kopieringsskyddade nycklar eller elektronisk nyckel så kallad ”tag” och kod. Tag och kod har fördelen att vara enkla att spärra om tagen inte lämnas tillbaka, till exempel vid flytt.
• Dörr och karm in till allmänna utrymmen är utsatta och kan ibland behöva förstärkas med brytskydd.
• Att använda inbrottskyddande förrådsväggar ger ett extra bra skydd.
Förebyggande tips till dig som boende
• SSF rekommenderar att använda godkända hänglås och hänglåsbeslag i lägst klass 2 till vind och källarförråd.
• Förvara helst inte allt för värdefulla saker på vinden eller i källaren.
• Använd MärkDNA för att stöldskyddsmärka begärliga föremål som förvaras i förrådet. Det ökar dina chanser att få tillbaka eventuellt stulna föremål och hjälper samtidigt polisen att koppla stulna föremål till misstänkta förövare.
• Dokumentera dina värdesaker i en inventarielista och registrera den i ett stöldskyddsregister (till exempel SSF Digitala Kassaskåpet).
• Se till att huvuddörren till förrådet är låst efter besöket så att ingen obehörig kan ta sig in efter dig.
Rekommenderade guider
Grannsamverkan
Har du Grannsamverkan i ditt bostadsområde är det 36 procent lägre risk att utsättas för inbrott.
Säkerhet för fritidshuset
Att tänka över skyddet för fritidshus är extra viktigt, eftersom du inte alltid är där och kan ha koll. Läs våra tips på hur du behåller ditt fritidshus fritt från tjuvar.
När du flyttar in och ut
Vid försäljning av ditt hem kan du omedvetet ha ”bjudit in” en tjuv – fem tips om hur du minskar risken för stöld. När du flyttar till nytt boende behöver du se över inbrottsskyddet - här är en enkel checklista.