Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Produkten har lagts till i din varukorg.

Brott riktade mot äldre personer med nedsatt motståndskraft pga. fysiskt eller psykiskt funktionshinder kallas åldringsbrott. Oftast handlar det om stölder eller bedrägerier. Minimera risken att drabbas – ta del av våra tips och råd.

Lås ytterdörren

Var noga med att alltid ha din ytterdörr låst, för att undvika att någon smyger sig in.

Släpp bara in människor du känner – och begär legitimation av okända

När det ringer eller knackar på dörren, lås bara upp och släpp in personen om det är någon du känner. Är det en för dig okänd person, be alltid att få se legitimation innan du låter personen komma in.

En bra idé är att skaffa ett s.k. "tittöga" till dörren, som gör att du kan se vem som ringer på. Om du vill prata med den som står utanför men inte släppa in personer direkt, lägg på säkerhetskedjan innan du öppnar. OBS! Säkerhetskedjan ska inte vara påsatt när du är hemma. Om du skulle bli sjuk och inte klara av att öppna dörren, blir det besvärligt för ambulanspersonalen att komma in om säkerhetskedjan är på.

Förvara inte stora summor kontanter hemma

Betala dina inköp med kort när du är ute och handlar. Passa på att ta ut en mindre summa kontanter från mataffären utöver köpesumman, i samband med att du handlar. Då slipper du gå till bankomaten och har ändå kontanter för de tillfällen när det inte går att betala med kort. Vid en bankomat kan du riskera att bli övervakad av någon, som ser att du tar ut pengar. Om du upplever att någon uppför sig misstänkt eller följer efter dig – ring polisen på 112.

Var försiktig med dina person- och bankuppgifter

 

Lämna aldrig ut ditt kortnummer, personnummer eller koder till någon som kontaktar dig via mail eller telefon. Bara bedragare ber om upplysningar på det viset. Du kan också motringa till det företag eller myndighet som personen säger sig ringa ifrån och kontrollera om det här stämmer. Läs mer om bedrägerier och id-kapningar.

Bär plånbok och värdesaker nära kroppen

Om du vill ställa handväskan i kundvagnen eller i rullatorn, se till att ha plånboken och andra värdesaker i innerfickan eller i en midjeväska.

Kontrollera hembesök

Om du har blivit kontaktad av någon som säger sig för att komma från ett företag och ska göra hembesök hos dig, kolla alltid att det verkligen stämmer. Ring inte tillbaka på samma nummer. Slå istället upp företagets nummer och ring och hör efter. 

SSF DNA-märkning

Avskräck tjuven och öka dina chanser att få tillbaka stulna värdesaker. Ta hjälp av den senaste tekniken och skydda dem på ett enkelt och effektivt sätt med SSF DNA-märkning! 

Mer info
20 %

Spärrtjänst & Stöldskyddsregistret

Nu kan du abonnera på våra tjänster SSF Spärrtjänst och SSF Stöldskyddsregistret i 1 år med 20% rabatt.

474 kr 379 kr / st
Mer info

SSF Nyckelbricka

Nyckelbrickan har funnits i över 60 år och är en tydlig symbol för ett effektivt vardagsskydd. Med brickan på din nyckelknippa ökar du chanserna att få tillbaka dina borttappade nycklar.

Mer info

SSF Bilrutemärkning

Du märker bilens rutor med ditt registreringsnummer – ett enkelt och effektivt stöldskydd. Märkta rutor avskräcker många biltjuvar. 

369 kr / st
Mer info