Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig, vilket du accepterar om du fortsätter.

Så här går det till

Båtar stjäls från bryggor, hamnar och båtklubbar och under vinterförvaringen finns det tjuvar som specialiserar sig på att stjäla båtmotorer.

Det tar bara några minuter för tjuven att stjäla GPS och annan elektronisk utrustning ur en båt. Lika snabbt fraktas båten eller båtmotorn iväg med ett släp från en obevakad båtklubb, uppläggningsplats eller sommarstugeområde.

Vid stöld av hela båtar handlar stölderna om beställningsjobb och ofta lämnar stulna båten landet mycket snart efter stölden, både Polis och Larmtjänst uppskattar att över hälften av stölderna försvinner utomlands. Även båtmotorer och utrustning hamnar utomlands men också på andrahandsmarknaden här i Sverige. 

Åtgärder

  • Starta Båtsamverkan! Det är viktigt att ha tillsyn på bryggor, marinor och hamnar under alla årstider.
  • Sitter båtmotor kvar på båten, se till att den är fastlåst med godkänt certifierat lås.     
  • Båt, motor och utrustning bör märkas med Märk-DNA och med stor fördel även förses med spårsändare och startspärr. Kontrollera att systemet uppfyller kraven i normen SSF1073.
  • Förvara din båtmotor gärna inlåst under vintern. Kolla med ditt försäkringbolag vad som gäller för din båt under vinterförvaringen.
  • Lämna inget kvar i båten utan töm den på stöldbegärlig utrustning.
  • Upprätta ett ”båtkort” med alla uppgifter på din båt, motor, utrustning, märkning m.m. så det snabbt kan anmälas om någonting blir stulet. Fotografera gärna!

Säkerhet på semestern

Njut av resan fullt ut. Se till att skydda ditt hem mot inbrott när du är borta, och dig själv och dina värdesaker under själva resan. Läs igenom våra checklistor och ha en trevlig resa!

Mer info

Husvagn, husbil och släp

Ska du på semester med husvagn eller husbil? Vi har listat flera säkerhetstips som gör det svårare för tjuven.

 

Mer info

Hotspot-projekt i Näsbyviken 2015

Näsbyvikens båtsällskap i Täby var föremål för SSF Stöldskyddsföreningens hotspot-projekt som startade i april 2015. 500 märksatser med märk-DNA erbjöds till klubbens 750 medlemmar som fick pensla det på allt stöldbegärligt. 

Mer info

Avsnitt 4: Båtstölder

Här kan du se avsnittet av Stoppa Tjuven 2.0 om båtstölder!

Mer info