Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.

Det finns bedragare som först ringer och sedan gör hembesök, de försöker att lura åt sig dina kortuppgifter eller pengar genom lögner om att vara en släkting som behöver pengar eller att du har vunnit på lotteri.

Vi har använt oss av polisens tips för att visa hur bedragare lurar äldre och vad du kan tänka på för att känna igen bedragarna. 

Så här går det till när en obekant ringer

Det finns personer som vilseleder genom två steg. Först ringer de och påstår att de behöver göra ett besök hos dig för att kontrollera vatten, brandskydd, el, värme i bostaden eller anslutningen till din TV. De påstår också att de är från hemtjänst eller en vårdinrättning. De kan också hävda att du vunnit på ett lotteri. Kort efter samtalet, ringer det på dörren. De som står där är obekanta för dig, men de hänvisar till det tidigare telefonsamtalet och att besöket är avtalat. 

Så här kan du skydda dig

• Om den som ringer dig är obekant, be att få telefonnumret. Kontrollera telefonnumret och ring tillbaka. Om det inte stämmer, så ignorera händelsen.

• Var extra uppmärksam om det ringer på din dörr strax efter och följ de tidigare råden även för obekanta som ringer på din dörr. Det finns också bedragare som försöker få dig att tro att det är en gammal vän eller släkting som ringer. Efter lite trevligt inledande samtal så vill man låna pengar (länka till hemmet är din borg). Skälet är ofta att man skyndsamt behöver en summa för att betala handpenning, betala en hemresa eller någon form av vård. Du uppmanas att sätta in pengar på ett konto.

• Lägg på luren när någon obekant ringer och vill låna pengar.

• Om du är osäker, lägg på och ring själv upp dina släktingar eller vänner för att kontrollera om det stämmer. 

Så här går det till när bedragarna luras med "vinst på lotteri"

Det finns en grupp bedragare som använder lotterivinst för att vilseleda dig. Det börjar alltid med ett telefonsamtal som informerar dig om att du vunnit men att man behöver uppgifter om ditt kontokort för att kunna överföra vinsten. Strax efter samtalet ringer det på dörren och man hänvisar till telefonsamtalet innan. Man uppger att man behöver både kontokortet och koden för att kunna föra över vinsten. För att kunna slutföra denna process måste personen gå ned till bilen. Personen kommer aldrig tillbaka, utan tömmer ditt konto.

Så här kan du skydda dig

  • Lämna aldrig ut dina kortuppgifter eller andra känsliga uppgifter, det är dina och ingen annans!

 Se polisens film som handlar om oväntade besök i hemmet och bedrägerier.

 

-50 kr!

SSF DNA-märkning

Beställ SSF DNA-märkning, avskräck tjuven och öka chanserna att få tillbaka stulna värdesaker genom MärkDNA. Just nu 50 kr rabatt!

499 kr 449 kr / st
Mer info

SSF Spärrtjänst

SSF Spärrtjänst är det enklaste och mest effektiva sättet att spärra dina kort, id-handlingar och mobil/surfplatta. Ring ett enda samtal, vi svarar dygnet runt. 

Mer info

SSF Stöldskyddsregistret

Registrera upp till 100 av dina märkta eller omärkta värdesaker i SSF Stöldskyddsregister, "ditt digitala kassaskåp".  

Mer info