Produkten har lagts till i din varukorg.

Bostadsbedrägerier sker runt om i landet, året om. I de större städerna dyker oseriösa lägenhetsuthyrare ofta upp i samband med terminsstarten för universitet och högskolor. Under ledigheter som jul, nyår, sport- och påsklov finns också risken att drabbas av oseriösa uthyrare och bedragare.

Tips till dig som ska hyra ut:

• Skriv kontrakt och upprätta en inventarieförteckning.
  • Skaffa ett godkännande från fastighetsägaren om du vill hyra ut lägenheten i andra hand.
  • Om du gör ett påslag på hyran, tänk på att det måste vara skäligt.

Tips till dig som ska hyra lägenhet:

Kontrollera identitet

• Kontrollera med fastighetsägaren att personen är lägenhetsinnehavare och har tillstånd för andrahandsuthyrning.
  • Kräv legitimation på uthyraren och ett hyreskontrakt.
  • Sök själv upp telefonnumret till det namn som uthyraren har uppgivit. Är det samma som i annonsen? Ring upp och kontrollera uppgifterna.
  • Var försiktig när uthyraren skickat e-post med länkar till fastighetsägaren. Det finns bedragare som har skapat falska hemsidor med telefonnummer, vilka i praktiken gått till en kumpan.
  • När du besöker lägenheten, kolla om namnet på dörren stämmer överens med namnet på uthyraren.

Om betalning

• Betala ingen deposition eller förskottshyra innan du har fått se lägenheten och kontrakt är påskrivet. Att vilja ha förskottsbetalning innan uthyraren ens träffat dig tyder på bedrägeri.
  • Var särskilt vaksam om uthyraren befinner sig utomlands eller av annan anledning inte kan träffas och ändå kräver förskottsbetalning – det kan vara ett tecken på bedrägeri.
  • Försöker uthyraren stressa dig till att snabbt betala pengarna, avstå från att hyra av honom/henne.
  • Betala inte pengar via anonyma betalningstjänster.
  • Ta gärna med en vän eller anhörig när en lägenhet visas.

Tips till dig som ska hyra semesterstuga

Kontrollera identitet

• De flesta stugor och semesterlägenheter är anslutna till en förening. Kontakta föreningen och få bekräftat att de känner till personen bakom annonsen.
  • Kontrollera innan att den angivna adressen verkligen existerar.
  • Du kan även be om fastighetsbeteckningen och kontrollera med Lantmäteriet.

Om betalning

• Betala aldrig hyran i förskott.
  • Använd internetgirots tjänst för säker betalning.
  • Säger sig uthyraren bo utomlands och vill få pengarna via anonyma betaltjänster, som ex. Western Union, avstå från att hyra från honom/henne.
  • Om uthyraren försöker stressa/pressa dig till att snabbt betala pengarna, avstå från att hyra av honom/henne.

Läs mer om andrahandsuthyrning och uthyrning av semesterstugor på Konsumentverket, Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och Blocket.

Källa: SSF Stöldskyddsföreningen och Polisen.

-50 kr!

SSF DNA-märkning

Avskräck tjuven och öka dina chanser att få tillbaka stulna värdesaker. Ta hjälp av den senaste tekniken och skydda dem på ett enkelt och effektivt sätt med SSF DNA-märkning!

Erbjudandet gäller till och med 31 maj 2017.

SSF Spärrtjänst

SSF Spärrtjänst är det enklaste och mest effektiva sättet att spärra dina kort, id-handlingar och mobil/surfplatta. Ring ett enda samtal, vi svarar dygnet runt.

SSF Nyckelbricka

Nyckelbrickan har funnits i över 60 år och är en tydlig symbol för ett effektivt vardagsskydd. Med brickan på din nyckelknippa ökar du chanserna att få tillbaka dina tappade nycklar.

SSF Stöldskyddsregistret

Vilka av dina värdesaker vill du ska finnas i SSF Stöldskyddsregister? Regristera

Då blir de automatiskt spårbara för polisen om de skulle försvinna, och det ökar dina chanser att få tillbaka dem.