Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig, vilket du accepterar om du fortsätter.

Låsbegrepp - dörrar och dörrlås

Det kanske vanligaste begreppet för lås till entrédörrar är "godkänd låsenhet". Vad det och andra begrepp betyder reder vi ut här:

Godkänd låsenhet:

En låsenhet som i alla sina delar (låscylinder, låshus, slutbleck samt ev förstärkningsbehör) uppfyller lägst klass 3. För vissa produkter, främst elektromekaniska, finns det begränsningar i funktionalitet för att uppfylla kraven för godkänd låsenhet. Det betyder att låsenheten är certifierad med vissa inställningar aktiverade.

Slutbleck:

Ska förhindra att låskolvens försegling kan hävas. Den del som skyddar den spärrande kolven ska inte gå lätt att demontera eller böja undan.

Förstärkningsbehör:

Finns till både cylinderlås och tillhållarlås. En på dörren dubbelsidig stålplåt som förstärker dörrens konstruktion runt låset och ska monteras med genomgående skruvförband.

Bakkantsäkring:

Skyddar dörren från att forceras från gångjärnssidan genom brytförsök eller att man försöker lyfta av dörren från dess gångjärn. Bör finnas på alla utåtgående dörrar.

Borrskydd:

Beroende av vilket lås man väljer kan låset ha provats med ett intygat borrskydd, alternativt får man komplettera med ett separat borrskydd. Vad som gäller framgår av tillverkarens monteringsanvisningar.

Cylinderlås:

Ett låshus som manövreras via låscylinder. Ett cylinderlås med enbart ett vred på dörrens insida (undantaget ett tvåfunktionslås), uppfyller inte kravet på godkänd låsenhet. För att uppfylla kravet krävs att man antingen byter ut det befintliga låset mot ett tvåfunktionslås eller kompletterar det befintliga låset med ett tillhållarlås.

Låscylinder:

Välj en cylindermodell med kopieringsskyddad nyckel. Cylindern på låset är i de flesta fall rund.

Tvåfunktionslås:

Ett lås som har ett vred på insidan av dörren, men vredet går att sätta ur spel när alla gått hemifrån och låser dörren med nyckel från utsidan. Säljs även under benämningen hemmabekväm låsning.

Tillhållarlås:

Ett lås som man låser med nyckel från både in och utsidan av dörren. Kallas även i folkmun för polislås. Det finns i dag 7 och 9 tillhållarlås. Skillnaden är antalet tillhållare på insidan i låset, och kan avläsas genom att räkna antalet ”piggar” på nyckeln.

Hakregel:

En hakregel är en låskolv som ser ut som en liten krok. Den hakar fast dörren i karmen för att försvåra uppbrytning vid låset.

Brytskydd till dörr:

Secustrip och C-profil är två fabrikat på brytskydd. Brytskyddet minimerar effektivt möjligheten att komma in med brytverktyg i fönster-/dörrspringan. Det finns inga godkända inbrottsskyddande produkter.

Elektromekaniskt lås/kodlås:

Du låser/låser upp dörren med hjälp av en nyckelbricka eller en förprogrammerad kod som du själv väljer. Låset ska vara godkänt i klass 3 för att uppfylla minimikravet för godkänd låsenhet.

Låsbegrepp – fönster och fönsterlås

Säkerhetsspanjolett: 

En metallskena som går utmed dörrens långsida och har hakregelkrokar och riktiga slutbleck. Säkerhetsspanjoletter bör beställas efter din dörrs mått. De kan vara lite knepigt att montera själv om spanjoletten måste fräsas in i dörren. En säkerhetsspanjolett har kolvar och de effektiva hakarna som den vanliga spanjoletten saknar.

Brytskydd: 

Secustrip och C-profil är två fabrikat på brytskydd. Brytskyddet minimerar effektivt möjligheten att komma in med brytverktyg i fönster-/dörrspringan. Det finns inga godkända inbrottsskyddande produkter.

Hakregel: 

En hakregel är en låskolv som ser ut som en krok. Den hakar fast dörren i karmen för att försvåra uppbrytning vid låset.

Låsbart handtag: 

Cylindern sitter integrerat i handtaget

SSF DNA-märkning

Beställ SSF DNA-märkning, avskräck tjuven och öka chanserna att få tillbaka stulna värdesaker genom MärkDNA.

499 kr / st
Mer info