Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.

Fake News är en form av bedrägerier och det är viktigt att läsaren blir bättre på att kritiskt granska för att inte sprida falska information som kan innebära medverkande till spridning av brott. Därför är det viktigt att alltid ta reda på avsändaren och dubbelkolla fakta.

SSF:s demoskopundersökning visar att 48 % av alla Facebookanvändare delar andras inlägg. Män tror i högre grad på det dom läser på internet (48%) än kvinnor (40%).

I Stoppa Tjuven- 57 fel och rätt om fake news intervjuas Viralgranskaren Åsa Larsson om hur du ska tänka innan du delar ett inlägg i sociala medier. Huvudregeln är att kolla källan och rimligheten - dela sen. Se hela avsnittet här och läs flera knep.

Checklista – för att inte dela fake news

  • Var alltid källkritisk. Vem är avsändaren och finns det någon relevans i nyheten eller påståendet? Googla informationen och se om fler har skrivit om samma sak.
  • Ställ frågor till den som påstår något.
  • Dela aldrig efterlysningar från okänd avsändare. Är det en äkta efterlysning är alltid polisen eller Missing People inblandad och då finns det ingen anledning att sprida den viralt.
  • Om du skulle ha delat ett felaktigt inlägg, så rätta till ditt misstag.
  • Kolla om påstående kan vara satir.

Vill du veta mera om fake news? Läs Metros Viralgranskaren som granskar och analyserar nyheter som blir virala genom sociala medier. Ett annat tips är att läsa internetstiftelsens guide om källkritik

Surfa säkert

Att surfa och handla på nätet är smidigt och går snabbt. Lika snabbt kan det gå för bedragare att komma åt dina inloggningsuppgifter, om det vill sig illa. Här kommer råd om hur du skyddar dig.

Mer info

Handla säkert

Många drabbas av att privata kortuppgifter stjäls och används vid köp på nätet. Här är några enkla tips hur du skyddar dig.Vi har därför listat ett antal säkerhetstips så att du kan känna dig tryggare när du handlar

Mer info

Lösenord

Det har blivit allt vanligare att hackare kommer över lösenord och gör riktade intrång i privatpersoners konton i "molnet". Därför är det viktigt att du skyddar din identitet och information online.

Mer info

Mänsklig faktor bakom id-kapningar

I vårt digitala samhälle är det viktigare än någonsin att vara mån om och jobba förebyggande mot id-kapning. Håll koll på dina id-handlingar och var noga med vem du ger känsliga uppgifter till.

Mer info