Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig, vilket du accepterar om du fortsätter.

Se upp för nätbedragaren

Allt fler konsumenter väljer att göra sina inköp via nätet. Bedrägerier och id-kapningar via nätet är den snabbast växande brottsformen i Sverige och ökningen är lavinartad enligt polisen. Att kapa en persons identitet är inte svårt, och problemen som följer för den enskilde efter en identitetskapning är omfattande. Läs mer om hur du skyddar dig mot id-kapning.

Skicka aldrig pengar i förväg

Om du handlar av privatpersoner så skicka aldrig pengar i förväg. Se till att du har varan i handen innan du betalar. Lita på din instinkt – är ett erbjudande för bra för att vara sant, så är det ofta det.

Kontrollera webbadressen

När du ska genomföra en betalning på nätet kontrollera att du handlar från en säker sida. Titta att sidans webbadress börjar med:  https:// eller kolla efter "hänglåset" vilket visar att hemsidan är säker. Om den inte gör det bör du inte lämna ifrån dig dina kortuppgifter utan välja en annan betallösning exempelvis faktura. 

Kontrollera vilka kontaktuppgifter som finns till webbutiken och vilka betalningssätt de erbjuder. Använd helst företag som har secure payments via mobilt BankID där du signerar köpet. Fakturaköp kan också vara ett alternativ.

Använd köpeavtal när du handlar begagnat

Om du köper begagnade varor av privatpersoner, speciellt kapitalvaror, så rekommenderar vi att du använder dig av någon av de köpeavtal som finns nedladdningsbara på internet helt gratis. Då blir köpet och avtalet korrekt så du slipper få några obehagliga överraskningar i form av kreditkrav senare.

Lämna aldrig känsliga uppgifter via telefon/mail

Lämna aldrig ut ditt kontonummer eller kortnummer per telefon eller mail till någon! Det gäller om du vill köpa något, sälja något eller om någon bara kontaktar dig av annan anledning.

Skydda din kortkod

Om du betalar med kort ska du skydda din kod genom att till exempel hålla för handen när du slår koden. För att motverka avläsning av knapparna genom värmesensorer kan du lägga fingrarna på över alla knapparna när du slagit in din kod.

Använd ett särskilt kort när du handlar

Ha ett shoppingkort som du kopplar till ett extra konto där du har en mindre summa pengar som du använder när du handlar på nätet eller i butik. När du ska handla kan du föra över den mängd pengar som du behöver. Skulle du bli av med det kortet blir du då inte av med hela lönen eller sparkapitalet och skadan blir inte lika stor för dig. 

En del banker erbjuder så kallade virtuella kort, där du bara får ett kortnummer och övriga uppgifter som behövs för att handla på nätet. Du får alltså inget fysiskt kort. Istället för du över exakt så stor summa som behövs för köpet till det virtuella kortet och när köpet är genomfört annulleras kortet. (Källa: Polisen)

Notera spärrnummer för alla dina kort

Du är skyldig att spärra dem omedelbart om du skulle bli bestulen. Abonnerar du på Stöldskyddsföreningens spärrtjänst behöver du bara notera ett nummer: 0771 772 772 så får du snabb hjälp med att spärra korten.

Var kritisk om du får hem fakturor du inte känner igen

Har du inte beställt en vara eller tjänst ska du utan dröjsmål kontakta företaget och bestrida fakturan. Läs mer om Bluffakturor.

Så här känner du igen fake news

”Fake news” betyder att ”nyheten” är medvetet påhittad eller förvrängd. Var alltid källkritisk och överväg om det finns något vinstintresse hos avsändaren.

Mer info

Experten: Mänsklig faktor bakom id-kapningar

I vårt digitala samhälle är det viktigare än någonsin att vara mån om och jobba förebyggande mot id-kapning. Håll koll på dina id-handlingar och var noga med vem du ger känsliga uppgifter till.

Mer info

Kortbedrägerier

När du handlar i butiker och på nätet av privatpersoner, se till att skydda dina kontokort och känsliga uppgifter på allra, bästa sätt. Att skriva upp spärrnummer och ha ett särskilt shoppingkort är två tips. Här kommer fler.

Mer info

Bluffakturor

Bluffakturor är precis vad de låter som – en bluff. Det kan ibland vara svårt att veta om fakturan du fått är falsk eller inte. Här kommer råd kring hur du kan hantera situationen.

Mer info