Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.

Om "molnet" och molntjänster

Det så kallade "molnet" eller "the cloud", används som en metafor för internet. Uttrycket molntjänster står för internetbaserade tjänster. Syftet med molntjänsterna är att dela data och lagra den på nätet, istället för lokalt på en server eller en dator, mobiltelefon eller surfplatta.

Enkelt beskrivet använder du molnet när du sparar saker på internet istället för på din dators hårddisk eller företagets server. Du sparar exempelvis data i molnet när du använder din privata email, sparar bilder i Dropbox eller fyller i information om dig själv på Facebook och på LinkedIn.

Data och information som du lagrar online sparas på en dataserver, som i sin tur kan vara placerad var som helst i världen. Hur säker lagringsplatsen är, beror på vilka som driver servern och vilket säkerhetsarbete de utför.

Det finns många fördelar med att lagra sina digitala värdesaker, som dokument, bilder och information på en annan plats och molnet kan vara ett alternativ. Det som sparas kan nås var som helst i världen. Det du sparat i molnet försvinner inte vid inbrott eller brand. Däremot finns alltid risken att informationen du sparar i molnet blir hackad.

Exempel på molntjänster:

  • Hotmail, Gmail, Microsoft Exchange Online (e-post)
  • Google Drive (kontorslösning, fillagring)
  • Flickr, Pinterest, Instagram (bilder)
  • Dropbox, Icloud (fillagring)
  • Youtube (filmer)

Fake news och källkritik

”Fake news” betyder att ”nyheten” är medvetet påhittad eller förvrängd. Var alltid källkritisk och överväg om det finns något vinstintresse hos avsändaren. Läs mer om hur du kan känna igen ”fake news”.

 

Mer info

Mänsklig faktor bakom id-kapningar

I vårt digitala samhälle är det viktigare än någonsin att vara mån om och jobba förebyggande mot id-kapning. Håll koll på dina id-handlingar och var noga med vem du ger känsliga uppgifter till.

Mer info

Kortbedrägerier

När du handlar i butiker och på nätet av privatpersoner, se till att skydda dina kontokort och känsliga uppgifter på allra, bästa sätt. Att skriva upp spärrnummer och ha ett särskilt shoppingkort är två tips. Här kommer fler.

Mer info

Bluffakturor

Bluffakturor är precis vad de låter som – en bluff. Det kan ibland vara svårt att veta om fakturan du fått är falsk eller inte. Här kommer råd kring hur du kan hantera situationen.

Mer info