Säkerhetsskydd – krav på utbildning

Är du och dina kollegor redo att hantera kraven för säkerhetsskydd?

Digitalisering, förändringar i omvärlden och teknisk utveckling har gjort samhället mer sårbart. Dessutom är underrättelsehotet mot Sverige betydligt mer omfattande idag än på många år, samtidigt som skyddet av det mest skyddsvärda har fortsatta brister.

Säkerhetsskydd är något som berör både privat och offentlig verksamhet, såväl där det ställs krav på den egna verksamheten, samt för leverantörer med säkerhetsskyddsavtal. Vet ni vad som krävs av er verksamhet för att uppfylla de krav som säkerhetsskyddslagstiftningen ställer, t ex hur ni säkerställer skyddet av informationstillgångar?

Säkerhetsskydd – krav på utbildning

Personer som ska ta del av säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter eller som ska utföra arbete rörande säkerhetskänslig verksamhet. Kraven gäller även inhyrd personal.

Observera att från och med den 1 december 2021 ställs nya krav i enlighet med den uppdaterade Säkerhetsskyddslagen. Observera att det är viktigt att säkerställa att kraven enligt Säkerhetsskyddslagen uppfylls. Ansvaret ligger hos er som organisation att säkerställa att kraven uppfylls. Läs mer om Säkerhetsskyddslagen och Säkerhetspolisens vägledningar inom säkerhetsskydd.

Varför borde du utbilda inom säkerhetsskydd hos SSF?

  • Kompetent och välutbildad personal spelar en avgörande roll i att stärka organisationens säkerhetsskydd. Genom att noggrant identifiera och åtgärda eventuella brister, bidrar de till att skydda verksamheten från potentiella risker och säkerställa att alla säkerhetsskyddsåtgärder är i enlighet med gällande lagstiftning.

  • Det är av yttersta vikt att noggrant följa säkerhetsskyddslagen, eftersom bristande efterlevnad kan medföra allvarliga ekonomiska konsekvenser. Tillsynsmyndigheterna har befogenhet att utfärda sanktionsavgifter till verksamheter som inte uppfyller de fastställda kraven för säkerhetsskydd. Dessa avgifter kan vara avsevärda och sträcka sig från ett minimum på 25 000 kronor upp till ett maximum om 50 000 000 kronor. Därför är det avgörande att organisationer proaktivt säkerställer att alla säkerhetsskyddsåtgärder är implementerade och noggrant följs, för att undvika dessa kostsamma påföljder.

  • För personer som arbetar med säkerhetsskydd ställs det särskilda krav på utbildning och kompetens. Detta gäller särskilt för dem som hanterar säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter eller utför arbete som rör säkerhetskänslig verksamhet. Dessa krav omfattar även inhyrd personal, vilket innebär att alla som är involverade i säkerhetsskyddsarbete måste uppfylla relevanta utbildningskrav för att säkerställa att verksamheten är i full överensstämmelse med lagstiftningen.

  • Det är av yttersta vikt att säkerställa att alla krav enligt Säkerhetsskyddslagen efterlevs. Ansvaret för detta vilar på er som organisation, och det är ert ansvar att se till att alla lagstadgade säkerhetskrav uppfylls. För mer information och vägledning, läs Säkerhetspolisens detaljerade riktlinjer och vägledningar inom säkerhetsskydd.
  • SSF är en erkänd och pålitlig aktör inom säkerhetsbranschen, med lång erfarenhet och expertkompetens inom säkerhetsskydd. Våra kursledare är sakkunniga och har gedigen erfarenhet av att arbeta med säkerhetsskydd, vilket gör oss till en trygg och kunnig partner för er organisation.

Bakgrundsinformation

Många verksamheter är föremål för omfattande lagkrav och regleringar inom säkerhet, särskilt när det gäller att skydda samhällsviktiga funktioner, kritisk infrastruktur och känslig information. Säkerhetsskydd är en central del av detta arbete och syftar till att identifiera, analysera och skydda de mest skyddsvärda delarna av en verksamhet som kan ha direkt eller indirekt betydelse för Sveriges säkerhet.

Lagstiftningen inom säkerhetsskydd ställer tydliga krav på att organisationer med säkerhetskänslig verksamhet ska ha kompetent och utbildad personal. Enligt 5 kap. 1 § Säkerhetsskyddsförordningen ska:

  • En verksamhetsutövare ska se till att den som anställs eller på annat sätt deltar i verksamheten får utbildning i säkerhetsskydd.
  • Behovet av utbildning ska följas upp under den tid deltagandet i den säkerhetskänsliga verksamheten pågår.

Det är dock viktigt att förstå att säkerhetsskydd inte är ett helt fristående område från traditionellt säkerhetsarbete – skillnaden ligger i syftet och perspektivet. Medan traditionell säkerhet ofta fokuserar på att skydda verksamheten från interna och externa hot, utgår säkerhetsskydd från att verksamheten i sig kan vara av nationellt intresse och därmed måste skyddas för att bevara Sveriges säkerhet.

Utbildningar SSF erbjuder i ämnet säkerhetsskydd

Säkerhetsskyddsutbildning
SSF Säkerhetsskyddsutbildning ger dig insikter, kännedom och kunskap om hur din organisation ska hantera de krav som säkerhetsskyddslagen ställer för att säkerhetsställa skyddet av skyddsvärda tillgångar.

Säkerhetsprövningsintervju
Efter utbildningen förstår du innebörden av en grundutredning och hur du förbereder inför en säkerhetsprövningsintervju.

Säkerhetsprövning – fokus säkerhetsprövningsintervju – 1 dag
Kursen går igenom grunderna i säkerhetsprövning, dess syfte och betydelse inom säkerhetsskyddet, med fokus på säkerhetsprövningsintervjun.

Praktisk säkerhetsskyddsanalys – 1 dag
En fördjupning om hantverket med att genomföra en säkerhetsskyddsanalys.

Säkerhetsskyddsavtal i praktiken – utbildning
En grundutbildning särskilt utformad för de som kommer i kontakt med säkerhetskänslig verksamhet under ett säkerhetsskyddsavtal.

Säkerhetsskydd Företagsanpassad – utbildning
Säkerhetsskydd är något som berör både privat och offentlig verksamhet. Det gäller både skydd mot spioneri, sabotage, terrorism till att t.ex. säkerhetspröva sin personal.

Frågor?
Kontakta oss!
Utbildningsavdelningen

[email protected]