Krav från försäkringsbolagen och andra kravställare
Reglerna för inbrottslarm beskrivs i SSF:s regelverk SSF 130 Projektering och installation av inbrottslarmanläggning och i SSF 140 Projektering och installation av inbrottslarm intern radioöverföring.
SSF 130 innehåller fyra larmklasser:
Larmklass 1
Larmövervakningen ska utföras som invändigt volymskydd med minst två volymdetekterande detektorer. Anläggningen i sin helhet får kopplas till och från genom låsförbikopplare vid entrén. Exempel på användningsområden: bostäder och företag med lägre skyddsvärde.
Larmklass 2
I klass 2 ska larmövervakningen utföras som skalskydd, kompletterat med invändigt volymskydd. Till– och frånkoppling utförs i centralapparaten eller via separat manöverpanel. Exempel på användningsområden: bostäder med stort värde samt företag.
Larmklass 3
I klass 3 ska övervakningen utformas som skalskydd, kompletterat med invändigt fullständigt volymskydd, undantaget hygien- och fönsterlösa utrymmen mindre än 4 m2. Högsta krav på sabotageskydd ställs på centralapparat och manöverdon. Förbikoppling ska ske med knapp– eller kortförbikopplare i s.k. delat montage. Kortförbikopplare ska vara kombinerad med en knappsats med personlig kod. Exempel på användningsområden: företag med stort skyddsvärde, vapenförvaring.
Larmklass 4
Larmövervakningen ska utföras som skalskydd kompletterat med invändigt volymskydd för samtliga utrymmen. Högsta krav på sabotageskydd ställs på centralapparat och manöverdon. Förbikoppling ska ske med knapp– eller kortförbikopplare i s.k. delat montage. Kortförbikopplare ska vara kombinerad med en knappsats med personlig kod.
Larmövervakningen ska utföras som invändigt volymskydd via trådlösa enheter. Exempel på användningsområden är bostäder/inomhus.